Priča o dolini Neretve

Hrvatska Kalifornija

Rijeka Neretva, koja teče srcem ove regije, daje joj ime te stvara jedinstveni krajolik, ali kroz njega protiče tek malim dijelom svojeg ukupnog toka. Neretva izvire preko granice, u Istočnoj Hercegovini na nadmorskoj visini višoj od 1000 metara i, u nešto više od 220 kilometara toka, najprije vijuga prema sjeverozapadu tvoreći granicu između povijesnih regija Bosne i Hercegovine da bi potom skrenula na jug te, nakon Mostara, kod Metkovića ušla u Hrvatsku.

Tu, nakon posljednjih dvadesetak kilometara toka, u jedinoj delti u ovom dijelu Europe, napokon pronalazi Jadransko more.

Iako je neosporno lijepa i zanimljiva u cijelom svom toku, delta Neretve u samom finišu stvara jedinstveni očuvani i što je posebno važno UNESCO zaštićeni pejzaž. Današnji izgled doline Neretve rezultat je suradnje prirode i ljudskih ruku. Nekadašnja delta u dvadesetom je stoljeću uvelike regulirana što je prijašnje močvarno područje pretvorilo u poljoprivredni raj priskrbivši regiji nadimak „Hrvatska Kalifornija“.

Poljoprivreda se u Neretvi stopila s prirodom i čini neizostavni dio pejzaža, a od svih mogućih mediteranskih kultura koje se ovdje uzgajaju najpoznatiji simbol regije su njezine mandarine, zasađene u gotovo nepreglednim nizovima plantaža, posebice u južnom dijelu doline.

Ugodna mediteranska „klima maslina“ s pravilnom izmjenom godišnjih doba koju karakteriziraju topla i suha ljeta, blage zime te ugodna proljeća i jeseni blagotvorna je ne samo za razvoj poljoprivrede već i za uživanje u aktivnostima na otvorenom. Ovdje nema ekstrema niti jakih vjetrova, osim povremene bure odnosno juga pa je dolazak i uživanje u outdoor ponudi regije moguće u bilo koje doba godine.

Sjećanja iz doline Neretve