POLJE JEZERO

Polje Jezero zanimljiv je prirodni fenomen nastao ljudskom rukom. To, danas plodno zeleno polje kojim prolazi rijeka Matica te koje povezuje sjeverni dio grada Vrgorca s rubnim dijelovima grada Ploča na jugu, nastalo je isušivanjem nekadašnjeg pravog jezera, kako bi se stvorio poljoprivredni potencijal u inače škrtom kraškom krajoliku.

Postupak isušivanja omogućila je gradnja tunela koji Polje spaja s Baćinskim jezerima iznad Ploča. No Polje Jezero i danas je dinamični krajolik koji rijeka Matica često potapa kada nabuja u proljeće, osobito na njegovom krajnjem jugu.

Za bicikliste je ovo pravi trekking raj u kojem će uživati svi oni koji vole lagane vožnje u labirintu vinograda, voćnjaka, kamenih brežuljaka nekadašnjih jezerskih otoka i vijugavog toka rijeke. Rute su osmišljene na temelju „junction“ principa, odnosno modela raskrižja, što u stvarnosti znači da ih oblikujete sami, ovisno o tome koliku dužinu želite voziti i što želite vidjeti.

Trekking raj u ovom slučaju podrazumijeva i izdašnu popratnu ponudu, prije svega gastronomsku, koju nude brojni OPG-ovi, što, imajući na umu da se radi o najvećem vinogorju u Hrvatskoj te o „domovini“ slavnog vrgorskog pršuta, ni ne čudi.